Om er tijdens deze bizarre tijden de TL-lampen van het kantoor, de huisgeur en gevoel van opsluiting kwijt te raken is een wandeling het ultieme remedie. Een wandeling in de natuur zorgt ervoor dat je alle schroom even van je afgooien kan. De natuur leidt je af in de goede zin van het woord. Het verzet je gedachten. In Coronatijd zien webshops hun voorraden in wandelschoenen enorm slinken. Veel mensen die net beginnen met wandelen, komen er snel achter dat wandelschoenen toch echt wel veel comfort bieden. In dit artikel gaan we in op de mooiste wandelroutes op de Veluwe.

Waarom wandelen?

Steeds meer mensen trekken de wandelschoenen aan. Al is het even een blokje om of juist een lange wandeling die ze online of in een boekje opzoeken. Wandelen is tijdens Corona booming business volgens RTL Nieuws. Dat merkt Staatsbosbeheer ook dankzij de overvolle parkeerplaatsen. Doordat veel voorzieningen beperkt of niet open zijn, zijn wandelen en fietsen ideale bezigheden om outdoor bezig te kunnen zijn. De kans om mensen tegen te komen is in een groot natuurgebied, zoals de Veluwe (waar we verder in dit artikel op door willen gaan), erg klein. Afstand houden lukt daarom ook makkelijk. Even ontsnappen en de vrijheid zoeken.

Top 3 wandelroutes Veluwe

Op de Veluwe ligt een groot wandelnetwerk. Bijna overal in de natuur kun je beginnen door een route te volgen die bij jou het beste past. Elke route laat je weer een ander stuk fauna en flora zijn. Dat bewijzen de onderstaande wandelroutes op de Veluwe wel!

1.      De Planken Wambuis route

Een van de meest afwisselende natuurgebieden op de Veluwe. Van het ene op andere moment ben je in het bos, de heide, gras- en bouwland en in een stuifzandgebied. Vrijwel aan de start van de route kun je in de observatiepost prachtige dieren zien. Denk aan edelherten, reeën, zwijnen en andere runderen. Wandel over idyllische beukenlanen in het beukenbos die vervolgens ook weer overgaan in berkenbosse en lariksbossen. Gevolgd door schitterende heidevelden die goed gekleurd zijn in deze tijd van het jaar en grote stuifzandgebieden. De lengte van deze route is omennabij de 8 kilometer en kun je beginnen op de parkeerplaats op de Verlengde Arnhemseweg 146 in Ede (tegenover restaurant Wambuis).

2.      Je eigen wandelroute in Hoenderloo uitstippelen

Door het dichtbeboste gebied van Hoenderloo kun je heerlijk wandelen. Rustgevend, maar toch hoor je de bomentoppen waaien. De wandelpaden wisselen zich af van zandpaden naar smalle en kronkelende paadjes. Het kenmerkende aan dit gebied is de afwisseling tussen ruig stuifzandgebied en het dichte bos van grote eikenbomen. Het is goed mogelijk dat je tijdens de wandeling een hertje, edelhert of zwijn tegen kunt komen. Fantastisch toch? Stippel je eigen route af op de ruim 50 kilometer lang wandelnetwerk. Een ideaal startpunt is op de Miggelenbergweg 65 in Hoenderloo waar je je auto kwijt kan (Landal bevindt zich hier).  

3.      Heidewandeling Hoog Buurlo

Met een lengte van 12,5 kilometer ben je wel een middagje zoet! Ondanks dat je goed stevig doorloopt, kom je op een paar mooie plekjes terecht waar je even wilt stilstaan om het een en ander te aanschouwen. Zo kun je bijvoorbeeld een kudde schapen, reeën, herten en zwijnen of een groot massief gebouw midden in de natuur, Radio Kootwijk tegen komen. Bekijk dit dan ook zeker nu je in de buurt bent! De route is niet geschikt voor “nette schoenen”, want je loopt door zandpaden, heidevelden en grindpaden. Voor extra comfort zijn wandelschoenen echt aan te bevelen. De wandelroute kent een totale afstand van 12,5 kilometer en start bij Radio Kootwijk of de Schaapskooi.

Een wandelvakantie maken

De Veluwe heb je niet in een twee of drie dagen bekeken. Dit grote aaneengesloten natuurgebied heeft veel te bieden. Maar om toch zoveel mogelijk de Veluwe te bewonderen kan juist in deze tijd een weekendje Veluwe zeker fijn zijn. Rust lekker uit in een vakantiehuis dichtbij de Veluwe, zodat je na een lange (winter) wandeling terug komt in je huisje. Maak een lekkere kop chocomelk met een kruidig koekje en gooi de benen op de bank of de salontafel. Ideale mix van rust, vrijheid en privacy. Komt er een mooi weekend aan? Boek dan snel uw vakantiehuis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *